Kladdkaka snabbt och lätt
Sätt ugnen på 175°C.
Ingredienser:
30 g smör
60 g kokosolja
2 ägg
1,25 dl socker
0,75 dl bovetemjöl
3 msk kakao
0,5 tsk vaniljpulver/
eller 1 tsk vaniljsocker.
en nypa salt
Smält smör och olja i en kastrull. Ta kastrullen från plattan, rör ner resten av ingredienserna. Rör till en jämn smet. Häll i en form klädd med bak-plåtspapper. Grädda ca 15 minuter.
Låt svalna. Servera som den är eller med lite vispad grädde.
Rödbetspaj
Sätt ugnen på 200°C.
Ingredienser Pajdeg:
3 dl bovetemjöl
150 g smör rumstemp.
2 msk potatismjöl
1 msk kallt vatten
Fyllning:
500 g kokta rödbetor
0,5 tsk timjan torkad
0,5 msk honung
1 st ägg
200-300 g riven ost
2 dl yoghurt
0,5-1 tsk salt
Svartpeppar
+ ev basilika
Arbeta ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen tunt i formen, nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 min ca.
Skiva de kokta rödbetorna – fördela i botten av pajformen.
Blanda övriga ingredienser, häll över rödbetorna.
Strö över lite av den rivna osten och basilika.
Grädda ca 30 minuter.
Tips! Koka en större mängd rödbetor och frys in i skivor. Kan sedan användas till lite av varje.
Alfs hälsogröt
(Denna gröt sägs vara både rensande och blodtrycksänkande)
Till ca 2 personer
1 dl bovetemjöl
2 msk hel vete
2 msk råris
2 msk 4-kornkross (finns i hälsokostbutiken)
1 dl russin
1-2 msk linfrö
ca 5 dl vatten
Skölj ingredienserna i kokhett vatten som sen slås bort.
Koka upp ca 5 dl vatten och lägg i ingredienserna som får stå och svälla över natten.
Värm gröten (obs! den får inte koka) ca en halvtimme före servering.
Tillsätt hett vatten om den blir för tjock. Servera gröten som den är eller med sesamgrädde.
Äppelmuffins med bovetemjöl
Ca 6 stora muffins eller 10-12 små
125 g smör
2 dl strösocker
4 dl bovetemjöl
2 tsk bakpulver
2 ägg
2 dl äppeljuice och/eller must
Sätt på ugnen på 200 grader.
Smält smöret. Vispa smör och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Vispa i äggen, ett i taget och därefter äppeldrycken. Fördela smeten i formarna
Låt grädda i 15-20 minuter. Sikta gärna lite florsocker över vid servering.
Bovetepannkakor
Till ca 4 personer
2,5 dl bovetemjöl
5,5 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker
Mät upp hälften av mjölken och vispa ner bovetemjölet, salt och socker.
Tillsätt resten av mjölken och rör ihop till en jämn och klumpfri smet.
Grädda pannkakorna på medelstark värme.
Bovetekakor
4 1/2 dl bovetemjöl
1 dl strösocker
200 gr smör
1 äggula
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1/2 tsk bakpulver
Blanda allt och rulla till 3 rullar.
Låt stå kallt några timmar.
Skär i bitar och grädda i 175°.
Blinier
½ paket jäst
2 dl mjölk
2 äggulor
100 g bovetemjöl
½ dl gräddfil
1 krm salt
2 äggvitor
Smula ned jästen i en bunke. Häll på den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt. Blanda ner äggulor, mjöl, gräddfil och salt.
Låt jäsa under duk en timme.
Vispa vitorna till hårt skum och blanda ned i smeten.
Grädda blinierna i stekpanna med lite smör.
Man kan också grädda i våffeljärn.
Servera med lite löjrom, finhackad rödlök och gräddfil.
Copyright © All Rights Reserved