Äggtips

ÄGG-TIPS!


Undvik sprickor vid kokning

Ta gärna fram äggen en stund innan de ska kokas. Kalla ägg spricker lättare vid uppvärmningen. Ju större ägg, desto skörare skal. Extra stora ägg spricker därför lättare vid kokning än normalstora ägg.


Undvik bismak med rätt bestick

Ät aldrig ägg med silversked eller liknande. Det kan ge en metallisk smak.


Skilj kokta ägg från råa

Det är lätt att se om ägget är kokt eller okokt genom att snurra på ägget. Om ägget snurrar lätt och jämt är det kokt. Snurrar det långsamt och ojämnt är det okokt.


Tips för lättskalade ägg

Ett riktigt färskt ägg är svårare att skala än ett ägg som är 7-10 dagar gammalt. Skalningen underlättas om du kyler ägget direkt efter kokning genom att exempelvis spola kallt vatten över äggen.


Tips för överblivna äggulor och äggvitor:


Äggulor

Använd överblivna äggulor till att göra hemlagad glass. Även hemlagad majonnäs, bearnaisesås eller hollandaisesås innehåller mycket äggulor.


Ett annat tips är att laga spaghetti carbonara med råa äggulor eller biff Rydberg. Självklart kan du också använda överblivna äggulor till omelett eller äggröra. Vill du inte använda äggulorna på en gång kan du vispa sönder dem och frysa. Hållbarheten är ett par månader.


Äggvitor

Även äggvitor går utmärkt att frysa och har lång hållbarhet. Annars kan du använda överblivna äggvitor till att baka dina egna maränger.


Överblivna äggvitor kan även användas till olika sorters mousser och suffléer. Du kan också baka silverkaka, en slags sockerkaka som innehåller äggvitor.