Rotfruktsgratäng, 4-5 portioner
Ca 6 potatisar (mjölig sort)
2 palsternackor
1 liten kålrot
1 liten rotselleri
1 morot
Matfett till formen
1 dl mjölk eller vatten
3 dl grädde
1 dl hårdost eller smulad chevre
1,5-2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Smörj formen. Blanda potatis/ rotfruktsskivor i formen med hårdost/chevre, vitlök och salt. Häll på grädde och vatten så att det nästan täcker. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka, gräddblandningen (nästan) kokat in och gratängen fått fin färg. ____
Gratinerade palsternackor, gott som tillbehör till kötträtter
2-3 palsternackor
Riven västerbottenost eller annan smakrik ost
smör eller margarin till formen
Sätt ugnen på 225°
Skala palsternackorna. Fortsätt att göra strimlor av palsternackan med potatisskalare.
Förväll några minuter. Ta upp strimlorna och låt det mesta av vätskan rinna av. Lägg i ugnsfast form och strö över Västerbottenost. Krydda med exempelvis salt och timjan. Gratinera tills osten fått lite färg.
_____
Rivna frästa rotfrukter
Riv grovt: morot, palsternacka, lite kålrot, och rödbeta.
Fräs i rapsolja i stekpannan.
Salt och peppar efter behag.
Gott till allt möjligt!
Ex. Blanda med pasta eller kokta bönor. Stek lite strimlad lammkorv eller kanelbacon till.
_____
|