Helstekt rotselleri med smör, hasselnötter, parmesan och timjan.
4 portioner
1 rotselleri, ca 600 gram
50 g + 50 g smör
3 msk vatten
1 liten schalottenlök finhackad
1 dl rostade hasselnötter
1 dl riven parmesanost
1 msk plockad timjan
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.
Skala rotsellerin och gnid in den med 50 g smör. Krydda med salt. Baka mitt i ugnen 1 timme till den är helt genombakad.
Koka upp vatten och lök i en kastrull. Tillsätt 50 g smör i klickar under vispning.
Ta ut sellerin ur ugnen och skär den i skivor.
Skeda över lite schalottenlökssmör. Toppa med hasselnötter, parmesan och timjan.
Recept hämtat från boken: Myllymäki – Grönsaker, tillbehör och garnityr.
Vitkålssallad – typ pizzasallad
Strimla vitkålen fint med osthyvel eller liknande. Salta lätt på kålen och blanda runt, bearbeta och pressa lite med händerna. Det gör att kålen blir mjukare. Ställ bunken åt sidan en liten stund medan du gör dressing.
Blanda en dressing av vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger, lite rapsolja, rejält med grovmalen svartpeppar, eventuellt ytterligare kryddor efter egen smak. Häll dressingen över vitkålen och blanda om.
Rotfruktsgratäng, 4-5 portioner
Ca 6 potatisar (mjölig sort)
2 palsternackor
1 liten kålrot
1 liten rotselleri
1 morot
Matfett till formen
1 dl mjölk eller vatten
3 dl grädde
1 dl hårdost eller smulad chevre
1,5-2 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Sätt ugnen på 200°. Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Smörj formen. Blanda potatis/ rotfruktsskivor i formen med hårdost/chevre, vitlök och salt. Häll på grädde och vatten så att
det nästan täcker. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka, gräddblandningen (nästan) kokat in och gratängen fått fin färg.
Saltgurka
1 kg gurkor
1 liter vatten
1 dl salt
Eventuellt dill för smakens skull
Tvätta och pricka gurkorna med en gaffel.
Lös upp saltet i vattnet, lägg i dillen, lägg i gurkorna. Låt stå 1-2 dagar. Ät!
Håller sig upp till en vecka i kylskåp. Gör små satser ofta under säsongen!
Copyright © All Rights Reserved