Baguetter med doft av citron:
1 pkt jäst (blå) 6 dl fingervarmt vatten 2 msk kallpressad rapsolja med smak av citron Drygt 2 tsk salt 1 ½ liter siktat speltmjöl.
Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, oljan och saltet. Arbeta in mjölet i degen. Du får en ganska lös men smidig deg.
Låt degen jäsa i ca 45 minuter.
Ta upp degen, knåda och baka ut den till tre smala längder som du lägger på bakplåtspapper i långpannan. Snitta dem med en vass kniv.
Låt bröden stå och jäsa i ca 30 minuter medan ugnen blir varm, ca 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått vacker färg. Vill man ha bröden knapriga kan man spruta in lite vatten med jämna mellanrum i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan att de täcks över.
Dessa bröd passar utmärkt till fisksoppan eller t ex för att utgöra underlaget till en räkmacka.
Lenas Müslikakor, ca 35 st
200 gr smör rumstempererat
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 dl müsli med frukt
Sätt ugnen på 150° C
Rör ihop alla ingredienser och gör små bollar som du lätt trycker till och gräddar på plåt mitt i ugnen ca 15 minuter. Använd gärna bakplåtspapper.
Havremuffins, 6 – 15 st.
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl strösocker
3 ägg
100 g ljus eller mörk choklad
2 dl havregryn
1 dl grovhackade hasselnötter
2 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 225°
Rör smör och socker pösigt. Rör i äggen ett i taget. Grovhacka chokladen. Blanda choklad, nötter, havregryn, mjöl, bakpulver och kanel. Rör ner i smeten. Klicka ut smeten i muffinsformar 6 stora eller ca 15 normalstora. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter för stora muffins och i mitten av ugnen ca 12 minuter för normalstora.
Äppelmuffins, ca 12 stora eller 30 små
125 gram smör
1,75 dl socker
2 st ägg
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk
Fyllning:
1-2 äpplen
0,5 tsk malen kanel
1 msk socker
Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker, blanda ner i äggsmeten. Rör till jämn smet, rör ner smöret och mjölken. Häll i formar. Lägg på äppelbitar och strö över socker och kanel. Grädda ca 15 minuter i 200°.
|