Fina Jordgubbspajen En pajform eller 10 små aluminiumformar. Till pajskalet:
175 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
½ tsk bakpulver
Fyllning:
3 dl vaniljkräm
½ liter jordgubbar
1 liten burk (röda eller svarta) vinbärsgelé
Smält smöret till pajdegen. Blanda mjöl, socker, salt och bakpulver i en skål. Häll i det smälta smöret och rör ihop till en deg. Platta ut degen runt botten och kanter i en pajform 22-25 cm i diameter, eller fördela i de 10 småformarna.
Grädda pajskalet i 225 i 15 – 20 minuter eller tills den fått färg. Ta ut den och låt den svalna. Gör vaniljkräm enligt anvisningarna på förpackningen, blanda ev i 1 dl vispad grädde. Bred ut vaniljkrämen i botten av pajen.
Rensa jordgubbarna och halvera dem. Lägg dem på vaniljkrämen.
Smält vinbärsgelén i en kastrull, häll det över bären och låt stelna.
Klart att äta! Mums - jättegott!
Supersnabb jordgubbssylt
1 liter jordgubbar
socker efter smak
Mixa med matberedare eller mixer. Klart!
Går mycket bra att frysa i småportioner. Den tinade "sylten" håller sig några dagar i kylskåpet.
Även god att äta halvtinad - som "sorbet".
Jordgubbar på smörgåsen.
Gott att skiva jordgubbar och äta på brödet. Med eller utan ost och smör.
|