Fruktåkers Goa Gurka
Till 1 kg smågurka tag:
2,5 hg socker
50 gram salt
1 dl ättiksprit (12%)
Senapsfrö och finskurna dillkronor
Lägg de skivade gurkorna i en stor bunke, varvade med socker, salt, senapsfrö och dill och häll sist över ättikan. Låt stå i kyl över natten, fyll sedan på burkar. Lycka till!
Snabb saltgurka
Till 1 kg smågurka tag:
1 liter vatten
1 dl grovt salt (eller 0,7 dl fint salt)
+dill
Pricka gurkorna med en gaffel, så suger gurkorna åt sig saltlagen snabbare.
Blanda vatten och salt i en liten hink med lock. Lägg ner gurkorna och dillen. Sätt på locket - ställ i kylen. Låt stå 1-2 dygn. Klart att äta! Kort hållbarhet - ca en vecka i kyl.
Pressgurka
1 slanggurka
0,5 dl ättika (12%)
3 msk socker
1 krm vitpeppar
0,5-1 tsk salt
3 msk finhackad persilja
Skiva slanggurkan riktigt tunt. (Med osthyvel eller liknande). Lägg i en skål. Strö över saltet och blanda. Lägg ett fat och en tyngd på gurkorna i skålen. Låt stå ca 30 minuter.
Blanda en lag av ättika, socker, peppar och persilja. Rör till sockret löst sig. Slå lagen över gurkan.
Låt helst stå någon timme före servering, så smakar det bäst.
|