Alternativ:
Lammstek 6 port
1-1.5 kg benfri lammstek gärna från Styra Kött
3 st vitlöksklyftor
Marinad till lammstek
3 dl vitt vin (går bra med matlagningsvin)
3 dl köttbuljong
0.5 dl olivolja
3 st vitlöksklyftor, lätt krossade
1 kruka färsk, hackad rosmarin, eller 3 msk torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
2. Lägg lammsteken i en kraftig plastpåse och häll i marinaden. Tillslut påsen ordentligt och se till att marinaden täcker hela lammsteken.
Marinera i kylskåp några timmar, helst över natten. Vänd gärna påsen några gånger under marineringstiden.
3. Sätt ugnen på 200°.
4. Dela de hela vitlöksklyftorna i bitar. Lägg steken i en långpanna, skär skåror i köttet och stick in vitlöksbitarna i skårorna.
Sätt in en köttermometer i steken. Sila marinaden och häll 2 dl av vätskan i botten på långpannan.
5. Stek i ugnen tills köttermometern visar 70°, ca 1–1.5 timme. Ös köttet lite då och då.
6. Låt steken vila under aluminiumfolie i 20 minuter.
7. Skär lammsteken i skivor och servera. Gott till buffé, till exempel till påsk!