Gratäng på färskpotatis, 4-5 personer.
1 kilo färskpotatis
8-10 vitlöksklyftor
Till sås:
färska gröna blad från vitlök eller 1/2 purjolök
2 msk smör
2,5 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
0,5 krm svartpeppar
Till gratinering:
ca 1,5 dl riven ost
Sätt ugnen på 200° C
Borsta potatisen och gnid bort det mesta av skalet. Skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Koka upp en knapp liter vatten, sätt till 1 tsk salt, lägg i den skivade potatisen, koka upp på nytt och koka i 3 minuter. Häll potatisen i ett durkslag och låt den rinna av väl.
Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt på längden. Lägg den skivade vitlöken i lite lättsaltat kallt vatten, koka upp och häll bort vattnet. Strimla vitlöksblad eller purjolök. Smält smöret i en kastrull som helst inte bör vara rostfri - då såsen lätt bränner vid (Teflon eller aluminium är bättre).
Fräs det gröna några minuter utan att det tar färg. Strö över mjöl, rör om och späd med mjölken i omgångar under omrörning. Sjud såsen ca 5 minuter, smaka av med salt och peppar.
Bred ut potatis och vitlök i en lätt smord form. Häll över såsen och strö på osten. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Flytta upp den till mitten av ugnen och fortsätt grädda i ca 5 minuter tills gratängen har fått fin färg.
|