Champinjonsoppa
Marinerade champinjoner |
Ingredienser, ca 6 portioner
· 500 g champinjoner
· 1 gul lök
· 1 tsk torkad timjan
· 1/2 dl konc grönsaksfond
· 5 dl vispgrädde
· 5 dl mjölk
· 1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
· 2 msk kallt vatten
· smör
· salt och peppar
1. Grovhacka hälften av champinjonerna. Skala och hacka löken.
2. Fräs champinjoner och lök i 2 msk smör (för 6 port) i en stor kastrull ca 5 minuter.
3. Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk. Låt koka ca 10 minuter under lock.
4. Skär resten av svampen i tunna skivor.
5. Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare.
6. Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan. Koka 2-3 minuter. Red med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Låt sjuda 2 minuter.
7. Stek under tiden resten av svampen i smör. Smaka av soppan med salt och peppar. Servera och toppa med den stekta svampen.
Marinerade champinjoner, 6-8 portioner 500 g champinjoner, skurna i kvartar 1,25 dl olivolja 1,25 dl vitvinsvinäger 3 vitlöksklyftor, hackade 2 msk hackad persilja 2 tsk hackad chili 1 tsk strösocker salt och peppar
Skala av champinjonerna dess skal eller torka av dem med en fuktig duk. Skär av fötterna jäms med hattarna. Lägg svamphattarna i en stor skål. Blanda olivolja, vinäger, vitlök, persilja, chili, socker, salt och peppar för sig.
Häll marinaden över svampen och vänd dem i den. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst en timme.
|
|