Soppor



Rödbets och äppelsoppa, ca 4-6 portioner


6 rödbetor (lite mindre storlek) eller 3-4 större.

1 stor gul lök

2 stora äpplen, gärna Ingrid Marie

Smör till stekningCrème fraiche med pepparrot

Ca 1,5 l grönsaksbuljong1,5 dl crème fraiche + 1-2 msk riven

1-2 msk vitvinsvinägerpepparrot.

Ev. lite råsocker

Salt och peppar


Koka rödbetorna oskalade, tills de är nästan mjuka. Skala dem och dela i grova bitar.

Grovhacka löken och de urkärnade äpplena och fräs i lite smör. Tillsätt rödbetorna.

Koka upp lök, äpplen och rödbetor i ca hälften av buljongen. Koka ca 5-10 minuter.

Mixa soppan helt slät, tillsätt resten av buljongen till önskad konsistens.

Smaka av med råsocker, vinäger, salt och peppar.

Häll upp i tallrikar och toppa med pepparrots-crèmefraiche.

Smaklig spis!



Höstsoppa, ca 4 portioner


300 g köttfärs, gärna nötfärs från Sjökumla Kött

2 gula lökar

1 vitlöksklyfta

4-5 potatisar i bitar 1-2 tsk curry

1 tsk ingefära

2 tsk paprikapulver

2 msk tomatpuré

1 l vatten

2 buljongtärningar


Fräs hackad lök, curry och ingefära. Blanda i resten och koka i 10 minuter. Bryn färsen och lägg i – låt koka ytterligare 10 minuter (gärna längre) . Servera!


Tomatsoppa, ca 4 portioner

15-20 minuter


1 kg tomater

3 krossade vitlöksklyftor

1 strimlad purjolök, eller hackad gul/röd lök

5-7 dl buljong (vatten + buljongtärning, höns eller grönsaks)

olivolja

svartpeppar

 

Hacka tomaterna. Fräs vitlök och purjo (lök) i olivolja. Tilsätt tomathacket. Låt fräsa ytterligare i 5 minuter, utan att ta färg. Mixa allt tillsammans i en mixer. Häll tillbaka i grytan. Tillsätt buljong till lagom konsistens och smaka av med svartpeppar. Servera rykande het med nyriven parmesan.


Morotssoppa, 4 portioner

25 minuter


1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

500-700 g morötter rivna eller fint skivade

1 liter vatten

1-2 buljongtärning (höns eller grönsaks)

1-2 dl matlagningsgrädde

1 citron, saft och ev rivet skal

riven ingefära

sambal oelek eller chilipeppar

salt

 

Hacka och bryn lök och vitlök, späd med vatten + buljongtärning. Häll i morötterna och låt koka tills de är mjuka.


Mixa soppan slät (häll av lite vätska i en skål om det är svårt att mixa allt). Häll tillbaka all vätska och sätt grytan på värmen igen. Häll i grädden, pressad citron och lite rivet citronskal. Smaka av med ingefära, chili och salt. Servera med en klick matlagningsyoghurt eller creme fraiche.

 


Svartrotssoppa, ca 4 portioner

Tillagningstid ca 30 min.


Ingredienser

500 g  svartrötter

1    shalottenlök

50 g Smör

8 dl grönsaksbuljong

3 dl Grädde

Salt

Vitpeppar

Timjan


Örtolja

0.5 dl Olivolja

1 Persiljekvist

3 kvistar timjan

Salt

Vitpeppar


Tillagning


1.Skala och skär svartrötterna i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Smält smöret och glasera svartrötter och schalottenlök i det, tillsätt grönsaksbuljong och grädde. Koka tills svartrötterna är mjuka.

2.Mixa soppan slät. Red eventuellt av med majsstärkelse. Smaka av med salt och vitpeppar.

3.Örtolja: Mixa olivoljan med örterna. Smaka av med salt och vitpeppar. Slå upp soppan i skålar. Dekorera med timjan och ringla över örtoljan. Servera med rågbröd.


Receptet hämtat från: www.recept.se


CHAMPINJONSOPPA


, ca 6 portioner


•500 g champinjoner

•1 gul lök

•1 tsk torkad timjan

•1/2 dl konc grönsaksfond

•5 dl vispgrädde

•5 dl mjölk

•1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)

•2 msk kallt vatten

•smör

•salt och peppar

1.Grovhacka hälften av champinjonerna¬. Skala och hacka löken¬.

2.Fräs champinjoner och lök i 2 msk smör (för 6 port) i en stor kastrull ca 5 minuter¬.

3.Tillsätt timjan, fond, grädde och mjölk¬. Låt koka ca 10 minuter under lock¬.

4.Skär resten av svampen i tunna skivor¬.

5.Ta soppan från värmen och mixa den slät med stavmixer eller i omgångar i matberedare.¬

6.Tillsätt 2/3 av den resterande svampen i soppan. Koka 2-3 minuter¬. Red med majsstärkelse utrörd i kallt vatten¬. Låt sjuda 2 minuter.¬

7.Stek under tiden resten av svampen i smör¬. Smaka av soppan med salt och peppar¬. Servera och toppa med den stekta svampen¬.


Skummande blomkålssoppa, 4 portioner

25 minuter


1 blomkålshuvud

Till skummet:

1 liter vatten

3 dl lättmjölk

0,5 tsk salt 1 äggula

1-2 grönsaksbuljongtärningar

2 dl grädde

Färsk timjan


Gott till: smörstekta brödskivor med färskost.


Gör så här:

Dela blomkålshuvudet och skär bort rotstocken. Dela i buketter, lägg i kastrull. Slå på vattnet och saltet samt några späda timjankvistar. Koka i ca 10 minuter. Blomkålen ska vara mjuk men inte helt genomkokt.


Sila av älften av vätskan i en skål. Mixa resten direkt i kastrullen. Tillsätt grädde och buljongtärning. Koka upp och späd med den avsilade vätskan.


Koka upp lättmjölk och dra kastrullen från plattan. Tillsätt en äggula och vispa skum med stavmixern precis vid ytan. Fördela soppan i glas eller skålar. Skeda över skummet och toppa med timjankvistar.