Grundrecept gott potatismos

4 portioner, 30 minuter

 

1 kg mjölig potatis (t.ex. King Edward)

1,5 dl mjölk

1 dl grädde (valfri fetthalt)

25 – 50 g smör eller margarin

Salt, peppar, riven muskot

 

Skala och koka potatisen. Värm mjölk och grädde. Mosa sönder, eller pressa den kokta potatisen i en potatispress,– rör ner smöret och gräddmjölken. Smaka av med salt, peppar och muskot.

 

Alternativ:

Kapris och pepparrotsmos med brynt smör.

Passar bra till stekt fisk.

 

3 msk hacka kapris

0,5 – 1 dl färskriven pepparrot

1 citron, skalet + lite saft

1-2 msk Dijonsenap

2 msk hackad bladpersilja

Koka moset enligt grundreceptet med den skillnaden att smöret (50 g) bryns i en kastrull tills det får lite färg och börjar dofta nötigt. Steker du fisk till så använd smöret som fisken stekt i. Blanda sedan ner kapris, pepperrot, rivet citronskal och dijonsenap. Smaka av med lite citronsaft. Strö över persiljan.

 

Rosmarindoftande mos med rostad vitlök och tryffel.

Passar till kött och fågel. Gärna lammkött.

 

5-10 vitlöklklyftor

3 msk olivolja

Flingsalt

1 msk hackad färsk rosmarin

Ca 2 tsk tryffelolja

Koka moset enligt grundreceptet, men håll igen på saltet.

Skala och finhacka vitlöken. Lägg den på en bit folie och häll på olivolja och en nypa flingsalt. Rosta i ugnen under grillelementet på 250° tills vitlöken börjar få färg och dofta. Håll koll! Den får inte bli bränd, det blir inte gott!

Blanda vitlöken och oljan med moset och hackad rosmarin. Rör ner tryffeloljan och smaka av.

 

Västerbottenmos med selleri, bacon och dill.

Passar till fisk, korv eller kött.

 

500 g rotselleri skalas och skärs i bitar – får koka med potatisen.

 

1 paket bacon

2 dl riven Västerbottensost

1 knippa dill

1 citron, skalet

Koka moset enligt grundreceptet, med rotsellerin i.

Strimla och knaperstek bacon. Låt rinna av.

Blanda bacon med det färdiga moset, rör ner osten, finhackad dill och rivet citronskal. Smaka av.

 

Knallgrönt mos med pinenötter

Passar till fisk, vegetariska rätter eller korv. Gärna till kokt fisk.

 

1 ask rucolasallad

0,5 dl god kallpressad rapsolja

50 g pinjenötter 1 tsk nystött svartpeppare

ev lite citronsaft.

Koka moset enligt grundreceptet.

Mixa rucola med rapsolja, häll blandingen i moset och rör om. Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får färg och börjar dofta. Blanda ner dem i moset tillsammans med nystött svartpeppar. Smaka av, ev med lite citronsaft.

 

 

 

CITRONDOFTANDE BAGUETTER

 

För detta behövs:

1 pkt jäst (blå)

6 dl fingervarmt vatten

2 msk kallpressad rapsolja med smak av citron

Drygt 2 tsk salt

1 ½ liter siktat speltmjöl.

 

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, oljan och saltet. Arbeta in mjölet i degen. Du får en ganska lös men smidig deg.

Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

Ta upp degen, knåda och baka ut den till tre smala längder som du lägger på bakplåtspapper i långpannan. Snitta dem med en vass kniv.

Låt bröden stå och jäsa i ca 30 minuter medan ugnen blir varm, ca 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått vacker färg. Vill man ha bröden knapriga kan man spruta in lite vatten med jämna mellanrum i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan att de täcks över.

Dessa bröd passar utmärkt till soppa eller t ex för att utgöra underlaget till en räkmacka.

 

(Receptet har vi fått från Lisbeth Sager, Motala)

 

Stuvad potatis (4 portioner)

 

10-12 kokta potatisar

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl mjölk

3 dl vispgrädde

Lite riven muskotnöt

Salt och peppar

Finhackad persilja

 

Skär potatisen i centimeterstora bitar.

Smält smöret, pudra över mjölet och rör om. Vispa ner mjölken och grädden under omrörning, lite i taget. Låt sjuda på svag värme några minuter. Lägg ner potatisen i såsen. Smaka av med kryddor och salt. Tillsätt persiljan. Klart!

 

Gott till exempelvis Hugo´s Isterband!

 

Copyright © All Rights Reserved