Bröd


DANSKT RÅGBRÖD (surdeg)


Denna sats bör räcka till 2 limpor, jag har räknat om mängderna från en

större sats, därför är mängderna lite ojämna.


Dag 1


Vatten (kokande)       375 gram.

Mörk öl, typ porter     375 gram.

Klippt eller krossad råg625 gram

Solrosfrö 125 gram

Pumpakärnor 125 gram

Linfrö 125 gram

Havssalt (fint)  12 gram


Blandas ihop och får stå till nästa dag.


Mata upp rågsurdeg - 625 gram till dag 2.

__________________________


Dag 2


Vatten 250 gram

Vetemjöl 190 gram

Grovt rågmjöl 190 gram

Rågsikt 190 gram

Rågsur  625 gram

Havssalt (fint)   19 gram


+frön och kärnor till dekoration ovanpå bröden.


Allt blandas, därefter skall degen vila ungefär 30-60 min, tills den börjar jäsa. Detta blir en ganska lös deg, den skall inte bearbetas eller knådas på bänken.


Smörj 2 avlånga formar. Fördela smeten i dessa. Degen bör fylla ca ¾ av formen. Ta sedan en degskrapa eller liknande, doppa den först i vatten och platta sedan ut degen i formarna.

Dekorera brödet med en blandning av sesamfrö/solrosfrö/pumpakärnor/linfrö.

Låt jäsa i rumstemp (3-6 tim eller max 2 dygn, om bröden måste jäsa längre tid – ställ in i kylen) tills degen når upp till överkanten av formen. 


Grädda i 190 – 210°C i 60-75 minuter.

Ånga = 3-5 isbitar i en ugnsfast form i botten av ugnen.


Brödet blir godast om det får ligga till sej ett eller ett par dygn innan man skär upp det.


Smaklig spis!


CITRONDOFTANDE BAGUETTER


För detta behövs:

1 pkt jäst (blå)

6 dl fingervarmt vatten

2 msk kallpressad rapsolja med smak av citron

Drygt 2 tsk salt

1 ½ liter siktat speltmjöl.


Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten, oljan och saltet. Arbeta in mjölet i degen. Du får en ganska lös men smidig deg.

Låt degen jäsa i ca 45 minuter.

Ta upp degen, knåda och baka ut den till tre smala längder som du lägger på bakplåtspapper i långpannan. Snitta dem med en vass kniv.

Låt bröden stå och jäsa i ca 30 minuter medan ugnen blir varm, ca 225 grader. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de fått vacker färg. Vill man ha bröden knapriga kan man spruta in lite vatten med jämna mellanrum i ugnen. Låt bröden svalna på galler utan att de täcks över.

Dessa bröd passar utmärkt till soppa eller t ex för att utgöra underlaget till en räkmacka.


(Receptet har vi fått från Lisbeth Sager, Motala)


Grepstad knäckebröd



3 ½ dl grovt rågmjöl (samsikt)

3 ½ dl havregryn

2 dl sesamfrön (Uteslutes)

2 msk svarta sesamfrön, för att det ser fint ut, kan uteslutas (uteslutes)

2 ½ dl solrosfrön

1 ½ dl pumpakärnor

1 msk salt, lite knappt

1 tsk honung

6 ½ dl vatten



1.Blanda alla torra ingredienser

2.Rör ut honungen i ljummet vatten

3.Blanda allt till en smet

4.Smörj två ugnsplåtar mycket väl.

5.Fördela smeten på de två plåtarna och tryck ut ända ut i kanterna så att det blir så tunt som möjligt. Använd antingen en stekspade eller tryck ut med blöta händer

6.Grädda i 180° ugn i 10 minuter

7.Ta ut plåten och skär stavar eller rutor

8.Grädda ytterligare ca 25 minuter

9.Bryt isär bröden, lägg på ett galler och låt torka i ca 15 minuter. Stäng av ugnsvärmen efter 5 minuter. Kontrollera att knäckebröden har blivit helt torra. Om du inte gjort smeten riktigt tunn så kan de behöva en stund till i ugnen med värmen på för att inte bli sega.