Kladdkaka snabbt och lätt

Sätt ugnen på 175°C.

 

Ingredienser:

30 g smör

60 g kokosolja

2 ägg

1,25 dl socker

0,75 dl bovetemjöl

3 msk kakao

0,5 tsk vaniljpulver/

eller 1 tsk vaniljsocker.

en nypa salt

 

Smält smör och olja i en kastrull. Ta kastrullen från plattan, rör ner resten av ingredienserna. Rör till en jämn smet. Häll i en form klädd med bak-plåtspapper. Grädda ca 15 minuter.

Låt svalna. Servera som den är eller med lite vispad grädde.

 

 

Rödbetspaj

Sätt ugnen på 200°C.

 

Ingredienser Pajdeg:

3 dl bovetemjöl

150 g smör rumstemp.

2 msk potatismjöl

1 msk kallt vatten

 

Fyllning:

500 g kokta rödbetor

0,5 tsk timjan torkad

0,5 msk honung

1 st ägg

200-300 g riven ost

2 dl yoghurt

0,5-1 tsk salt

Svartpeppar

+ ev basilika

 

Arbeta ihop mjöl och smör. Tillsätt vattnet och blanda till en smidig deg. Tryck ut degen tunt i formen, nagga med en gaffel. Förgrädda i 10 min ca.

 

Skiva de kokta rödbetorna – fördela i botten av pajformen.

Blanda övriga ingredienser, häll över rödbetorna.

Strö över lite av den rivna osten och basilika.

Grädda ca 30 minuter.

 

Tips! Koka en större mängd rödbetor och frys in i skivor. Kan sedan användas till lite av varje.

 

 

Alfs hälsogröt

(Denna gröt sägs vara både rensande och blodtrycksänkande)

Till ca 2 personer

 

1 dl bovetemjöl

2 msk hel vete

2 msk råris

2 msk 4-kornkross (finns i hälsokostbutiken)

1 dl russin

1-2 msk linfrö

ca 5 dl vatten

 

Skölj ingredienserna i kokhett vatten som sen slås bort.

Koka upp ca 5 dl vatten och lägg i ingredienserna som får stå och svälla över natten.

Värm gröten (obs! den får inte koka) ca en halvtimme före servering.

Tillsätt hett vatten om den blir för tjock. Servera gröten som den är eller med sesamgrädde.

 

 

Äppelmuffins med bovetemjöl

Ca 6 stora muffins eller 10-12 små

 

125 g smör

2 dl strösocker

4 dl bovetemjöl

2 tsk bakpulver

2 ägg

2 dl äppeljuice och/eller must

 

Sätt på ugnen på 200 grader.

 

Smält smöret. Vispa smör och socker pösigt.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ned blandningen i smeten. Vispa i äggen, ett i taget och därefter äppeldrycken. Fördela smeten i formarna

Låt grädda i 15-20 minuter. Sikta gärna lite florsocker över vid servering.

 

Bovetepannkakor

Till ca 4 personer

 

2,5 dl bovetemjöl

5,5 dl mjölk

3 ägg

0,5 tsk salt

0,5 tsk socker

 

Mät upp hälften av mjölken och vispa ner bovetemjölet, salt och socker.

Tillsätt resten av mjölken och rör ihop till en jämn och klumpfri smet.

Grädda pannkakorna på medelstark värme.

 

Bovetekakor

 

4 1/2 dl bovetemjöl

1 dl strösocker

200 gr smör

1 äggula

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

1/2 tsk bakpulver

 

Blanda allt och rulla till 3 rullar.

Låt stå kallt några timmar.

Skär i bitar och grädda i 175°.

 

Blinier

 

½ paket jäst

2 dl mjölk

2 äggulor

100 g bovetemjöl

½ dl gräddfil

1 krm salt

2 äggvitor

 

Smula ned jästen i en bunke. Häll på den fingervarma mjölken och lös upp jästen helt. Blanda ner äggulor, mjöl, gräddfil och salt.

Låt jäsa under duk en timme.

Vispa vitorna till hårt skum och blanda ned i smeten.

Grädda blinierna i stekpanna med lite smör.

Man kan också grädda i våffeljärn.

Servera med lite löjrom, finhackad rödlök och gräddfil.

 

Copyright © All Rights Reserved